vineri, 8 februarie 2013

5 alimente interzise bebelusului


5 alimente interzise bebelusului

autor: Loredana Apostol
23 Noiembrie 2010

Ca adulti, stim cand consumam alimente nesanatoase, insa adesea nu realizam ca multe dintre alimentele pe care le dam bebelusului in mod regulat sunt in principiu nesanatoase, "junk food", contin multe calorii, zahar sau sare si sunt sarace in nutrienti.

Alimentele de tip junk food sunt mai nesanatoase pentru bebelusi decat pentru adulti, deoarece copiii nu au nevoie de multe calorii, ci de multi nutrienti. Aceste alimente sunt foarte satioase pentru bebelusi si nu mai lasa loc si pentru mesele sanatoase, bogate in nutrientii necesari. In lipsa acestor nutrienti, corpul poate intampina deficiente in dezvoltare.
Ce alimente sa ocolim cu desavarsire

Desi stim ce este bine pentru bebelus si ce nu, uneori nu realizam ca o parte din alimentele pe care i le dam in mod regulat sunt nesanatose.

Iata care dintre cele mai intalnite alimente din dieta bebelusului sunt cele mai daunatoare si ar trebui ocolite:

• Suc acidulat.

Desi nici nu ar mai trebui adus in discutie, se pare ca, potrivit unui studiu al Asociatiei Dietetice Americane din 2009, unii bebelusi primesc bauturi acidulate inca de la varsta de 7 luni.

Indiferent de sortiment, bauturile acidulate nu contin niciun fel de nutrienti, iar cele normale contin o gramada de zahar, care strica dintii bebelusului.

• Suc de fructe.

Sigur ca provine din fructe, dar asta nu inseamna neaparat ca e si sanatos. Fibra din fruct se pierde la stoarcere, iar sucul are un continut mare de zahar.

In plus, sucurile de fructe accelereaza procesul de trecere a hranei prin tractul digestiv (astfel corpul nu mai are timp sa absoarba nutrientii), ceea ce ar putea duce la diaree. Desi in clipurile publicitare se spune ca sucurile ofera bebelusului tau vitamina C de care are nevoie, ii poti da si fructe in acest sens, daca are varsta potrivita.

• Biscuitii.

Sunt o gustare convenienta din momentul in care bebelusul poate sa muste si sa mestece, insa mancand cativa se va satura imediat si nu va mai ramane loc pentru hrana sanatoasa, care ii furnizeaza nutrienti.

Specialistii spun ca feliile de fructe sunt o alegere mai inteleapta. Daca doresti sa ii oferi o gustare rapida, alege cereale cu un continut scazut de zahar, nutritionistii spun ca au o valoare nutritionala mai mare decat biscuitii.

• Mancarurile procesate.

Orice aliment modificat din forma sa originala sau cu o lunga lista de ingrediente este un aliment procesat. Cu cat este mai mult procesat, cu atat produsul isi pierde o cantitate semnificativa din valoarea nutritiva si castiga aditivi nesanatosi.

• Deserturile cu gelatina.

Multi parinti dau bebelusului gelatina, probabil crezand ca aceasta contine proteine. Fals. Cel putin nu intr-o cantitate importanta, in schimb contine coloranti, aroma artificiala si conservanti.

Nutritionistii recomanda un desert mai sanatos: mere coapte si pasate, cu un parf de scortisoara deasupra. Acest desert contine fibre, vitamine si este dulce in mod natural.


Sucurile de fructe se pot consuma in cantitati mici, daca sunt facute de mamica, acasa. Academia Americana de Pediatrie recomanda ca bebelusii mai mici de 6 luni sa nu consume altceva decat lapte matern sau formula. Intre 6 si 12 luni pot consuma si mici cantitati de apa, pe langa laptele care ramane principal. Dupa primul an de viata este recomandat laptele de vaca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu