vineri, 8 februarie 2013

Alimentatia copilului sugar


Alimentatia copilului sugar

autor: copilul.ro
11 Mai 2012

Alcatuiti o dieta echilibrata

Cand copilul dumneavoastra incepe sa consume alimente solide face un pas urias catre independenta. Acum se formeaza obiceiuri alimentare ce reprezinta premizele sanatatii in viata. Bebelusii tind sa respecte programul de masa de mai devreme si nu vor avea probleme de adaptare daca hrana care li se ofera este sanatoasa.

Este foarte importanta stabilirea unui orar  corect de alimentatie, deoarece, la aceasta varsta, bebelusii isi pot forma foarte repede obiceiuri gresite, ceea ce ingrijoreaza specialistii nutritionisti. Copii consuma din ce in ce mai multa carne, mai multe dulciuri, alimente inalt procesate industrial, mancaruri prajite si sarate.

Cu timpul aceste obiceiuri duc la obezitate, diabet zaharat, la afectiuni cardiace si hipertensiune arteriala. Astfel, copii sunt lipsiti de vitamine, proteine si fibre alimentare in cantitati suficiente.

Gusturile alimentare

Gusturile alimentare se formeaza devreme in copilarie si persista, deci este foarte important sa se formeze inca de la varste fragede obiceiuri sanatoase. De pilda, preferinta pentru consumul abundent de sare (aceasta avand un rol important in aparitia hipertensiunii arteriale) se formeaza in prima copilarie.

Tot foarte devreme se formeaza si preferinta pentru alimentele bogate in grasimi. Studiile in aceasta privinta au demonstrat ca multe cazuri de obezitate se datoreaza unei diete cu un continut foarte mare de calorii (multe dulciuri si grasimi) si isi au originea in copilarie.

Colesterolul si grasimile conduc la aparitia ocluziilor arteriale (prin formarea placilor de aterom - asteroscleroza) si a infarctului miocardic la adult, mai ales in cazul celol cu antecedente familiare de acest gen.

Alimentatia saraca in cereale, fructe, paine si legume formeaza un deficit in fibre alimentare, ceea ce poate duce la cancerul de colon la adultii varstnici.
Legumele, cerealele, fructele si fasolea trebuie sa constitue baza dietei copilului dumneavoastra, fiind foarte bogate in elemente nutritive.

Nu exista o varsta ideala la care trebuie inceputa administrarea alimentelor solide

La inceputul secolului XX, in momentul cand copilul implinea un an, i se introduceau in alimentatie alimentele solide. Medicii au experimentat introducerea acestora chiar de la varsta de 2 luni. Rezultatele au dezvaluit 2 avantaje certe: multe dintre alimentele solide imbunatatesc dieta cu elemente (in special fier) care nu se gasesc in lapte, iar bebelusii accepta mai usor noul la aceasta varsta.

Medicii recomanda, in prezent, introducerea primelor alimente solide intre 4 si 6 luni. In primele 6 luni de viata copilul acumuleaza tot necesarul de calorii din laptele matern sau din preparatele de lapte. Din cauza sistemului sau digestiv imatur, bebelusul nu poate asimila fibrele alimentare foarte bine, cea mai mare parte a acestora fiind eliminata prin scaun.

Cu cat este mai mare copilul cand i se ofera un aliment nou, cu atat riscul de a dezvolta o alergie la acesta scade, de aceea medicul recomanda amanarea alimentelor din solide sau orice alte alimente in afara laptelui,  in cazul unui istoric familiar de alergii.

Cunostintele noastre legate de nutritie au evoluat extrem de mult pe parcursul ultimilor ani

Daca in trecut se considera importanta introducerea unor cantitati mari de carne si lapte in alimentatia copiilor, in prezent s-a ajuns la concluzia ca este preferabil sa se ofere celor mici alimente din surse vegetale. Legumele, fructele, cerealele si fasolea contin putine grasimi, dar multe vitamine, minerale si fibre alimentare.

Doar recent s-a descoperit valoarea acestor alimente si multitudinea de probleme de sanatate ce pot fi prevenite prin predominarea acestora in dieta.

Cea mai simpla solutie este ca parintii sa-si modifice dieta nesanatoasa cu una in care sa predomine aceste alimente. Este un mod de a-i ajuta pe copii sa se orienteze intr-o directie corecta si sanatoasa.

Citeste mai multe despre:

Intoleranta la lactoza la copii

Alimentatia bebelusului cu lapte praf, sfaturi si sugestii

Mancaruri interzise bebelusilor

Diversificarea alimentatiei la sugar


Alimentele solide se administreaza inainte sau dupa lapte?


Este recomandabil sa se inceapa hranirea bebelusului cu laptele, data fiind obisnuinta acestuia de a bea lapte la ora mesei, evitand astfel o indignare a acestuia. Aceasta ordine se poate modifica dupa una sau doua luni, bebelusul find deja obisnuit cu alimentele diferite de lapte. Cu timpul, toti copii vor prefera alimentele solide inaintea laptelui.

Ce fel de lingurita folosim?


Se recomanda folosirea unei lingurite mai mici decat cea normala, aceasta din urma dandu-i multe batai de cap bebelusului, care nu o poate goli in intregime. Exista - de asemenea - in comert limbi plate din lemn sau din metal neascutite, folosite in secial pentru intinderea untului pe paine sau pentru examinarea gatului de catre doctor (Abbaise-langue). Pot fi folosite lingurite care au cupa invelita in cauciuc, special constituite pentru bebelusii carora le ies dintii si care au tendinta de a musca din lingurita. Pentru varsta de un an - varsta la care copilul incepe sa manance singur -  exista lingurite cu cupa pivotanta care stat tot timpul in pozitia orizontala sau lingurite mai usor de manuit, cu cupe mai largi si coada scurta.

Sistemul digestiv si apetitul copilului


Daca la 8 saptamani sugarul - alaptat la san -   nu castiga suficient in greutate sau pare vesnic infometat, acesta trebuie alaptata mai des. Nu este cazul sa se introduca in alimentatia acestuia alimente solide. Daca sugarul a avut preponderent scaune moi, fiind hranit numai cu lapte, se recomanda sa asteptati mai mult pana sa introduceti si alte alimente, pentru a  nu afecta si mai mult sistemul digestiv al copilului.

Initierea precoce a diversificarii alimentatiei


Un factor foarte important in initierea precoce a diversificarii alimentatiei se constituie in nerabdarea parintilor, care nu vor ca bebelusul lor sa ramana in urma. Desi cei mai multi dintre parinti insista sa faca acest pas cat mai repede, este de preferat sa se astepte cel putin pana la varsta de 4 luni, sau, mai bine, pana cand bebelusul arata ca-si doreste si alte alimente (este interesat de mancarea pe care o vede, incearca chiar sa ajunga la ea, este capabil sa-si tina capul drept si nu mai are reflexul de a impinge alimentele cu limba spre fundul gurii).

Alimentele solide


Fainoasele


Sunt primele cu care se incepe administrarea de alimente solide. Gustul acestora nu este foarte atragatoare pentru unii bebelusi, de aceea se recomanda sa se amestece cu lapte si  sa se diversifice.

Dati-i timp sugarului sa se invete sa-i placa noul aliment


Administrarea alimentelor solide trebuie sa inceapa cu o lingurita sau chiar mai putin, cantitatea fiind crescuta pana ala 2- 3 linguri, daca sugarul doreste. Nu e cazul sa va grabiti, lasati bebelusul sa se obisnuiasca si sa inceapa sa agreeze gustul noilor alimente.

Cum se introduc alimentele solide?


Copilul trebuie asezat intr-un scaun inalt si robust si "inarmat" cu o baveta. Cel mai potrivit moment este cand bebelusului ii este foame, dar nu este prea obosit si nici hamesit. Din cauza noutatii, unii copii sunt derutati, nostimi si poate un pic dezgustati. Primul reflex este sa arunce mancarea afara din gura, pentru ca ei sunt obisniuti sa duca limba spre cerul gurii. Pana cand capata o oarecare experienta trebuie sa aveti rabdare cu ei.

Este important sa nu introduceti alimentele solide la masa in care copilului ii este cel mai putin foame. Dupa o ora dupa o alaptare obisnuita incercati sa i le oferiti, avand grija ca saugarul sa fie perfect treaz si binedispus. Ramaneti la o singura masa pe zi cu alimente solide pala la varsta de cel putin 6 luni, pentru ca laptele este foarte important in alimentatia copilului in primele luni.

Ce fel de fainoase se folosesc?


Cele mai preferate de parinti sunt fainoasele speciale pentru bebelusi, care se pot administra imediat dupa ce au fost preparate. Sunt de diferite tipuri, multe dintre ele continand fier. Anemia datorata unei cantitati insuficiente a fierului din organism este foarte frecventa in jurul varstei de un an. Se recomanda sa ii oferiti bebelusului un singur tip de fainoase 4 - 5 zile. Daca in familia copilului sunt persoane care au dezvoltat diverse alergii, este necesar ca alimetele diferite de lapte sa se introduca mai tarziu, incepandu-se cu ovaz, orez, porumb sau orz. Din cauza ca fainoasele declanseaza mai frecvent reactii alergice, introducerea acestora se face peste inca cateva luni. Puteti incepe cu cerele de greu, dar - cum acesta este sarac in fibre alimentare - dupa varsta de 6 luni este necesara intreoducerea graului integral si a fulgilor de ovaz, acestea continand o mai mare cantitate de vitamine, proteine si fibre alimentare. Se poate prepara si orez integral (cel mai inchis la culoare, care trebuie trecut ulterior prin masina de tocat) cu lapte.

Fructele si legumele in alimentatia sugarului


Sugarul care refuza cerealele


Multi bebelusi accepta fara  mari probleme cerealele din alimentatia lor. Dar ce e de facut cu cei care nu vor sa le accepte? Daca incercati sa-l fortati nu faceti decat sa-l enervati si sa-i dezvoltati o atitudine suspicioasa fata de mancare. Aceasta suspiciune poate ajunge atat de departe incat el sa refuze pana si biberonul cu lapte. Solutia este sa i se administreze cereale numai o data pe zi, in cantitati foarte mici. Se poate adauga si suc de fructe peste ele. Daca insa copilul se incapataneaza sa le refuze, amanati administrarea acestora cateva saptamani, dupa care incercati din nou, cu precautiile de rigoare. Daca bebelusul nu accepta in continuare cereale, oferiti-i fructe mai intai, trecand treptat si in cantitati mici si la administrarea cerealelor.

Alimente cu continut crescut de proteine


Dupa ce copilul s-a obisnuit cu cerealele, fructele si legumele, se introduc in dieta si alte alimente. Este randul leguminoaselor (mazare, linte, fasole boabe), care trebuie foarte bine fierte. Administrarea acestora trebuie oprita  - daca bebelusul prezinta o iritatie fesiera sau se gasesc boabe nedigerate in scaunul sau - pentru cateva saptamani. Un alt aliment preferat de copii este tofu, amestecat cu sos de mere sau cu piure de alte fructe sau legume.

Carnea, pestele, puiul, produsele lactate si puiul - desi nu demult parintii le preferau pentru aportul de proteine - pot provoca neplaceri din cauza grasimilor, proteinelor animale si colesterolului in exces.

Produsele din carne de pui, porc, vita si alte animale pot contine bacterii invizibile cu ochiul liber, capabile sa provoace infectii severe unui bebelus. Statisticile arata o frecventa ingrijoratoare a acestor infectii asupra copiilor.

Introducerea fructelor


Acestea  trebuie introduse dupa ce copilul este obisnuit cu cerealele si poate chiar si cu legumele. Opiniile medicilor in legatura cu momentul introducerii fructelor difera. Unii sunt de parere ca trebuie primele oferite bebelusilor, deoarece sunt foarte entuziasmati si le accepat foarte repede, dar altii atrag atentia asupra obisnuirii acestora si formarea preferintelor pentru alimentele dulci. Cam in aceasi perioada se introduce si sucul de mere.

Fructele se ofera bebelusului de pana la 6 - 8 luni numai fierte, exceptand bananele care se pot folosi in stare naturala, dar trebuie avut grija sa fie foarte bine coapte. Alte fructe folosite sunt: piersicile, merele, caisele, perele si prunele. Proaspete sau congelate, dupa fierbere acestea trebuie pasate pentru bebelus.

In comert se gasesc fructe pasate special pentru bebelusi sau conservate in apa sau propriul suc. Cele conservate in sirop nu sunt potrivite pentru copii mici. Fructele se pot administra la oricare dintre mese, de una sau doua ori pe zi, in functie de cat de mult ii plac bebelusului. Cantitatea oferita copulului se creste progresiv. Daca hraniti bebelusul cu fructe pasate, nu pastrati cantitatea ramasa mai mult de 3 zile si nu-i dati sa manance direct din borcanel, pentru ca saliva care poate patrunde in vas degradeaza rapid continutul.

Bananele trebuie sa fie bine coapte cu pete negre pe coaja si maronii in interior. Pisati-le bine cu o furculita si amestecati-le cu lapte, eventual din soia. Fructele au efect laxativ, iar prunele sunt foarte indicate in cazul constipatiilor, sub forma de fruct fiet si pisat sau suc de prune. In a doua jumatate a primului an de viata se trece si la alte fructe, excluzand insa capsunile, strugurii sau alte fructe de padure cu samburi, pentru a evita inecarea bebelusului cu ele, pana dupa varsta de 3 ani.

Legumele


Legumele se introduc in alimentatia copilului dupa ce acesta s-a obisnuit cu cerealele si - eventual - fructele. Se recomanda, in principal, urmatoarele legume: mazarea, fasolea verde, morcovii, dovleceii, cartofii dulci si sfecla, desigur fierte si pasate. Legumele cu un gust foarte puternic (conopida, brocoli, varza, ceapa sau napii) nu sunt acceptate de marea majoritate a bebelusilor la inceput. Le puteti dilua cu suc de mare, dar - daca nu le plac copiilor - nu insistati. Porumbul se evita la aceasta varsta din cauza cojilor tari ale boabelor.

Legumele se pot fierbe, gati si transformste in piure cu un mixer sau un robot de bucatarie sau se pot cumpara conserve speciale cu piure de legume. Se recomanda ca aceste conserva sa contina un singur fel de leguma si sa nu i se ofere toata bebelusului la o singura masa. Saliva care poate patrunde degradeaza continutul; gatite, legumele se altereaza mai repede.

In general, multi bebelusi refuza legumele sau - cel putin - cateva dintre ele. Nu trebuie sa-l fortati, dar incercati sa i le oferiti la fiecare luna.

Din cauza nematurizarii suficiente a sistemului digestiv al bebelusului, se poate intampla ca resturi nedigerate ale legumelor sa apara in scaun. Nu este un motiv de ingrijorare, dar cresteti treptat cantitatile de legume administrate, lasandu-i timp sistemului digestiv al copilului sa se obisnuiasca cu ele. Daca, insa, un adin legume provoaca diaree sau scaune bogate in mucus, opriti-le pentru o perioada de o luna, dupa care este indicat sa o reintroduceti treptat.

Alimente cu continut crescut de proteine


Dupa ce copilul s-a obisnuit cu cerealele, fructele si legumele, se introduc in dieta si alte alimente. Este randul leguminoaselor (mazare, linte, fasole boabe), care trebuie foarte bine fierte. Administrarea acestora trebuie oprita  - daca bebelusul prezinta o iritatie fesiera sau se gasesc boabe nedigerate in scaunul sau - pentru cateva saptamani. Un alt aliment preferat de copii este tofu, amestecat cu sos de mere sau cu piure de alte fructe sau legume.
Carnea, pestele, puiul, produsele lactate si puiul - desi nu demult parintii le preferau pentru aportul de proteine - pot provoca neplaceri din cauza grasimilor, proteinelor animale si colesterolului in exces.
Produsele din carne de pui, porc, vita si alte animale pot contine bacterii invizibile cu ochiul liber, capabile sa provoace infectii severe unui bebelus. Statisticile arata o frecventa ingrijoratoare a acestor infectii asupra copiilor.

Tipuri de mese pentru copii sugari


Mesele gata preparate


Acestea se gasesc in comert sub forma de conserve ce contin fie legume separat, fie carne, legume in amestec cu orez, cartofi sau orz. Sunt de preferat conservele cu un singur tip de aliment, astfel incat sa stiti cu exactitate cantitatea de legume oferita copilului dumneavostra si puteti stabili care aliment a provocat - eventual - o reactie alergica.

Mesele la varsta de 6 luni


Desi nu exista reguli stricte de repartizare a alimentelor pe parcursul zilei, aceasta se intalneste frecvent in modul urmator: cereale la micul dejun, tofu, leguminoase bine pregatite termic si legume la pranz si cereale si un fruct la cina. Depine fireste de apetitul bebelusului, care nu trebuie fortat sa manance mai mult decat doreste.

La sugarii carora li se introduc in dieta alimente solide la  6 luni, puteti introduce mai rapid cereale, fructe si legume, avandu-se in vedere un nivel mai ridicat de maturizare a sistemului digestiv al acestora.

Alimente pe care bebelusul le poate introduce singur in gura


La 6 - 7 luni bebelusii au tendinta de a apuca tot ce le iese in cale si de a le baga in gura. Acest obicei este pe de o parte periculos, dar si foarte binevenit, fiind un exercitiu pentru introducerea mai tarziu a linguritei. Daca i se interzice este foarte probabil ca bebelusul sa nu mai doreasca sa introduca ceva nou in gura.

De cele mai multe ori, primele alimente "asaltate" sunt o coaja de paine si fructele. Desi mare parte din acestea ajung pe hainele si in parul bebelusului, este indicat sa i se ofere cat mai multe ocazii de a apuca singuri diverse alimente, evident sortate cu grija.

In general la 7 luni apare primul dinte, iar la un an pot ajunge la 4 sau chiar 6 dinti, ceea  ce le permite o incercare a alimentelor intr-o gama mai diversificata.

Alimentele pasate sau maruntite


Dupa varsta de 6 luni se poate trece la alimente taiate sau maruntite. Contrar convingerilor generale, bebelusii se pot descurca si fara dinti cu bucati de alimente fierte, folosindu-se de gingii si limba.

In introducerea bucatilor alimentare in dieta copilului este necesar sa tineti cont de doua elemente importante. In primul rand acest proces trebuie sa se desfasoare gradual. Primele dati maruntiti bucatile de fructe sau legume, lasandu-le din ce in ce mai mari odata cu trecerea timpului si cand copului da semne ca s-a obisniut cu ele. Apoi, permiteti-i copilului sa ia singur un cubulet de fruct sau leguma si sa-l bage in gura.

Daca se folosesc preparate de carne, trebuie tocata fin in continuare, pentru ca este greu masticabila pentru copii.

Sunt agreate de majoritatea copiilor pastele fainoase, cartofii, orezul. Este preferabil sa optati pentru faina si orezul integral (cu bobul mai inchis la culoare), acestea continand mai multe vitamine si fibre alimentare decat majoritatea alimentelor rafinate.

Preparate speciale si bauturi


Prepararea in casa a mancarurilor pentru bebelusi


Avantajele pe care le resupune aceatsa varianta sunt: Aveti controlul deplin atat asupra modului de preparare, dar si a ingredientelor. Mai mult, mancarurile gatite acasa sunt mult mai ieftine.

Daca nu va descurcati, apelati la carti de specialitate. Nu uitati sa verificati temperatura alimentelor inainte de a le oferi bebelusilor, in special daca ati gatit la cuptorul cu microunde (care pastreaza mai puternic temperatura ridicata a mancarii). Daca este cazul, alimentele pot fi inmuiate in lapte matern sau preparate de lapte sau chiar apa. Pana la varsta de un an alimentele oferite copiilor nu trebuie condimentate, avandu-se grija si la cantitatea de sare sau zahar.

Preparatele comerciale specifice pentru copii


Initial conservele cuprindeau un singur fruct, leguma sau carne. Treptat s-a trecut la diferite amestecuri, chiar si la crearea "mesei de-a gata". Aceste conserve, insa, au starnit  protestele nutritionistilor, parintilor si medicilor, dat fiind ca au foast adaugate sare, zahar si cereale rafinate, care-si pierd calitatile vitaminizante.

Fiti foarte atenti cand cumparati astfel de conserve la scrisul mic de pe cutie, sa nu fie in amestecuri fructele si legumele cu fainoasele si sa nu contina adaosuri de zahar sau sare.

Nu cumparati budinci pe baza de amidon din porumb sau deserturi cu gelatina, deoarece acestea contin cantitati mari de zahar si nu au valoare nutritiva adecvata. In schimb sunt preferate fructe simple pisate, care ii vor placea foarte tare unui copil care nu a consumat dulciuri rafinate.

Alimente taiate in bucati


Toti copii se ineaca putin cand incearca sa manance alimente taiate in  bucati, din cauza ca nu sunt obisnuiti. Dar, in 9 din 10 astfel de cazuri, copii se nu au nevoie de ajutor dand afara bucata fara mari probleme. Daca insa nu reuseste scoateti-le dumneavoastra daca le vedeti, iar - daca nu o vedeti - asezati bebeblusul cu burta pe genunchi, cu capul in jos si cu fundul in sus si bateti-l cu palma pe spate intre umeri de cateva ori.

Cele 10 alimente care sunt cele mai succeptibile de a se ineca copilul de pana la 5 ani cu ele sunt: bomboanele, cremvustii, strugurii, alunele, bucatile sau feliutele de carne, prajiturelele, untul de arahide, bucatile de morcov crud, floricelele de porumb ori bucatile de mar. Nu se pune problema nematurizarii organice a copilului. Accidente se intampla in cazul inhalarii bruste si profunde a acestora (daca este luat prin surprindere, chicoteste, plange, rade, atunci cand mananca). Aceasta inhalare brusca poate produce aspirarea alimentelor din cavitatea bucala direct in caile repiratorii, blocand respiratia.

Sigur ca nu e cazul sa i se interzica sa manance aceste alimente, dar trebuie supravegheati atunci cand invata sa mestece, iar alimentele taiate in bucati cat mai mici.

Bauturile


Cat timp bebelusul bea inca din biberon, este bine sa i se dea numai lapte si apa. Sucurile se mai amana putin din cauza continutului bogat al acestora in zaharuri simple. Acestea favorizeaza aparitia cariilor dentare si pot diminua apetitul copilului pentru alte alimente cu o valoare nutritiva mai ridicata.

Acestea sunt admise cand bebelusul incepe sa bea din cana, insa trebuie selectate cu grija. Astfel, alegeti sucurile 100 % naturale si evitati-le pe cele din portocale, multi sugari menifestand o tolaranta scazuta si chiar alergii la acesta.

Deoarece sucurile contin zaharuri simple nu administrati copilului o cantitate mai mare decat 110 - 230 ml pe zi, care pot fi diluate cu apa, in primele 9 - 12 luni.

Este recomandabil sa evitati sucurile acidulate, pentru ca zaharul, cofeina si colorantii artificiali pot dauna bebelusului.

Alimentatia bebelusului la sfarsitul primului an de viata


Ouale


Desi mult timp s-a crezut ca galbenusul de ou joaca un rol important in dieta bebeblusilor, ca o puternica sursa de fier, cercetarile recente au demonstrat ca fierul din acesta se absoarbe foarte putin in intestinul sugarului. O alta problema este ca galbenusul de ou poate interfera cu absortia fierului provenit din alte surse alimentare, daca oul nu se consuma cu un aliment bogat in vitamina C. Mai mult decat atat, galbenusul contine o mare cantitate de colesterol, care poate produce ingrosarea si rigidizarea peretilor arteriali prin asteroscleroza. Se considera ca are o puternica influenta si in producerea infactului miocardic, de asemenea. Albusul de ou poate determina alergii unora dintre sugari, in special cand exista antecedente familiale de acest gen.

Cum alimentele necesare la aceasta varsta sunt numeroase, va prezentam o lista cu produsele care pot fi cosumate de bebelus la finele primului an de viata:

Micul dejun: cereale (cereale neindulcite reci sai fierturi calde din produse pe baza de faina de greu integrala sau ovaz integral), clatite, suc, lapte, fructe, paine prajita.

Pranzul: legume (cele de culoare galbena sau verde, taiate in bucati), cartofi, produse pe baza de soia sau leguminoase, mici tartine (de exemplu cu unt de arahide diluat cu lapte din soia ori amestecat cu piure de banane), fructe, lapte sau iaurt din soia, paine prajita.

Cina: Fructe si lapte din soia, cereale sau ceea ce mananca restul familiei.

Laptele: nu se administreaza intre mese; ramane in stomac 3 - 4 ore si taie pofta de mancare a bebelusului.

Sucul de fructe: se ofera copilului intre mese sau la micul dejun, in fiecare zi.

Painea: Este recomandata painea din secara sau din faina de griu integrala, la mese si intre ele.

Alimentele congelate: sunt binevenite oricand.

Laptele si preparatele din lapte, carnea de pui tocata si legumele se altereaza mai rapid daca sunt tinute afara din frigider.
 

Suplimentele


Fluorul - cand apa din care bea bebelusul nu este fluorata, este necesara administrarea acestuia astfel: copii cu varsta intre 6 luni si 3 ani: 0,2 - 0,5 miligrame de fluor; intre 3 si 6 ani: 0,5 miligrame; intre 6 si 12 ani: 1 miligram.

Fierul - administrarea acestua este necesara incepand cu bebeblusii de la 4 la 6 luni. Copii cu varste cuprinse intre: 6 luni - 3 ani - 10 miligrame de fier zilnic, in care se include cantitatea acumulata din alimente.

Vitamina D - este sintetizata de organismul uman prin expunerea capului si mailor la soare cel putin doua ore pe saptamana. Deficitul de vitamina D produce rahitismul (caracterizat prin rezistenta scazuta a oaselor si fragilitatea acestora), de aceea este recomandabila administrarea de vitamina D la cea mai mica suspiciune ca bebeelusul nu este suficient expus la soare.

Vitamina B 12 - este recomandata in special pentru bebelusii care au o dieta preponderent vegetala, astfel: cu varste cuprinse intre 6 luni si 1 an - 0,5 micrograme, iar pentru cei intre 1 si 3 ani de 0,7 micrograme.

Pentru copiii mici nu este recomandabila alcatuirea unei diete sarace in grasimi.  - pana la 2 ani copii au nevoie de un numar mare de grasimi pentru o crestere normala si o dezvoltare fireasca a creierului. Aceste grasimi se gasesc in soia, unt de arahide, avocado, etc. Cele de ordin animal trebuie evitate. Uleiurile vegetale, insa, sunt binevenite.

Alimente care trebuie evitate


Carnea - contine grasimi si colesterol, ceea ce determina, in cantitati mari, obezitate, tumori maligne, boli cardio-vasculare.

Alimentele indulcite - sucurile indulcite cu zahar, bomboanele, bauturile acidulate diminueaza apetitul copilului pentru alte alimente mai bogate in vitamine si substante necesare si pot determina aparitia cariilor.

Produsele lactate - contin lactoza, proteine animale, grasimi, fiind preferabil sa se inlocuiasca cu lapte din soia.

Cofeina - se afla in bauturile racoritoare de genul "coca-cola", in ciocolata si in ceaiul negru.

Coloranti si aromatizanti artificiali - pot determina diferite afectiuni, inclusiv tulburari de comportament (mai rar intalnit).

Siropul de porumb si mierea - contin spori butolinici, sistemul digestiv al copilului de pana la un an nefiind destul de maturpentru a distruge acesti agenti patogeni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu