duminică, 10 februarie 2013

Biberonul afecteaza dintii copilului?


Biberonul afecteaza dintii copilului?

autor: Daniela Ganciu
11 Octombrie 2012

Biberonul poate afecta formarea dintilor permanenti ai copilului prin aparitia unei afectiuni numite carie de biberon. Este adevarat ca folosirea abuziva si de lunga durata a biberonului afecteaza eruptia dentara corecta a dintisorilor, insa principalele vinovate pentru afectiunile stomatologice sunt de fapt lichidele. Descopera cum si cand afecteaza biberonul dantura copiilor si care sunt principalele masuri prin care previi pericolele!

bebelus-biberon

Igiena orala este un proces care trebuie practicat de-a lungul intregii vieti si care incepe inca de dinaintea eruptiei primului dintisor la bebelus.

Obiceiurile zilnice de igiena dentara pe care ai grija sa le aplici tu in ingrijirea orala a copilului cand este bebelus si pe care apoi il inveti sa le practice singur, fac diferenta intre o dantura sanatoasa si una predispusa la afectiuni stomatologice frecvente.

Caria de biberon, o problema frecvent intalnita la bebelusi

Caria de biberon a devenit una dintre cele mai frecvente afectiuni stomatologice la copii mici. Apare in urma contactului prelungit al dintilor si gingiilor cu diverse lichide, cu exceptia apei. Principala cauza a aparitiei sindromului biberonului sunt obiceiurile alimentare incorecte pe care le incurajeaza uneori parintii.

Caria apare atunci cand lasi bebelusul sa tina biberonul in gurita mai mult decat este nevoie, iar dantura si gingiile sunt expuse timp indelungat laptelui, zaharului, sucurilor si altor lichide dulci sau indulcite.

O greseala frecventa pe care o fac multi parinti este aceea ca lasa bebelusul sa adoarma noaptea cu biberonul. Lichidul se acumuleaza in gurita copilului si se depune pe gingii si dintisori. Germenii care se gasesc in mod natural in gurita lui transforma zaharul natural sau sintetic din lichide in acid. Acidul format incepe sa atace smaltul dintilor, favorizand aparitia cariilor. Cei mai predispusi la caria de biberon sunt dintisorii de sus, din fata.

Caria de biberon afecteaza formarea danturii permanente a copilului

Caria de biberon ridica o multime de riscuri asupra sanatatii dentare viitoare a copilului.

Lasata netratata, afectiunea poate provoca dureri mari, infectii, pierderea prematura a dintilor de lapte si cresterea riscului aparitiei cariilor la dintii permanenti.

Multi parinti considera gresit ca nu conteaza foarte mult daca bebe face carii de la biberon, deoarece sunt dintisori de lapte, care vor cadea si vor fi inlocuiti mai tarziu de cei permanenti.

Din pacate, gandurile lor oarecum linistitoare sunt contrazise de specialisti. Acestia sustin ca o forma severa a cariei de biberon distruge nu doar dantura de lapte a bebelusului, ci si tesuturile osoase, ceea ce conduce la formarea unei danturi permanente defectuoase sau strambe.

Explicatia este foarte simpla: daca un dinte de lapte cade mai devreme decat este cazul, dintii alaturati vor migra in spatiul gol lasat de dintele care a cazut. In momentul in care dintele permanent va incepe sa erupa, nu va avea suficient loc sa iasa si isi va face "loc" pe langa, determinand formarea unei danturi strambe.

Problemele aparute in formarea danturii permanente dau nastere unei serii de complicatii care pot afecta sanatatea si calitatea vietii copilului:

  • intarzieri si probleme in dezvoltarea vorbirii;

  • schimbari ale fizionomiei;

  • probleme cu masticatia si ulterior digestive (cauzate de o mestecare incorecta a alimentelor);

  • afectiuni ortodontice;

  • probleme cu greutatea (subponderalitate);

  • incetinirea cresterii.

Simptomele cariei de biberon

Primele semne ale cariei de biberon sunt destul de greu de identificat si recunoscut cu ochiul liber. In prima faza, apar cateva pete albe pe dintisori, greu sesizabile chiar si de catre medici, in special pe dintii din fata, care sunt cei mai expusi. La inceput, caria de biberon nu prezinta niciun disconfort sau durere.

Daca nu sunt depistate la timp, in urma controalelor periodice la stomatolog, petele care la inceput sunt albe se dezvolta in carii care sparg smaltul dintilor, patrund in interior, afecteaza pulpa si nervii si dau nastere durerilor severe si, in cele din urma, determina pierderea danturii.

Cariile de biberon pot fi tratate inca de timpuriu, la medic, daca ai grija sa duci bebelusul cu regularitate la stomatolog.

Prevenirea cariei dentare si a deformarii danturii permanente a copilului

In efortul de prevenire a acestei afectiuni frecvente conteaza nu doar atentia la tipul lichidelor cu care este hranit copilul, ci si frecventa consumului.

Specialistii avertizeaza ca bebelusul nu ar trebui lasat sa stea cu biberonul in gurita mai mult de 20 de minute. Dupa acest interval de timp, creste semnificativ riscul aparitiei cariilor de biberon.

Evita, pe cat posibil, sa-i indulcesti lichidele cu zahar sau alti indulcitori sintetici, care ataca mai rapid dintisorii decat zaharul natural continut de alte bauturi: lapte matern, sucuri de fructe etc.

Nu poti evita complet bauturile dulci in alimentatia bebelusului. Pana si laptele matern este usor dulceag, iar uneori nu poti da copilului anumite bauturi decat daca au un gust placut pentru el, adica dulce - ceaiurile, de exemplu.

Insa ceea ce poti face este sa te asiguri ca, dupa fiecare masa a copilului, ii cureti cu atentie gingiile si dintisorii erupti, pentru a te asigura ca bacteriile si indulcitorii nu ataca sanatatea lor. Nu este nevoie sa folosesti periuta pentru curatarea cavitatii bucale a bebelusului. Poti utiliza o bucata sterila de tifon.

Renunta la biberoanele "nocturne" sau "de somn" ale bebelusului. Nu-l lasa sa adoarma sugand la biberon. Este un obicei nociv, care il poate costa sanatatea dentara.

De asemenea, evita sa folosesti biberonul cu ceai, lapte sau suc pe post de "metoda" de calmat copilul din plans. Este un obicei daunator pentru sanatatea danturii lui.

Du-l prima oara pe bebe la dentist in jurul varstei de un anisor, apoi asigura-te ca face controale regulate, cam o data la 6 luni. Doar in urma unor controale amanuntite, facute de stomatolog, se pot depista carii sau afectiuni stomatologice in stadii incipiente si se pot trata corespunzator.

Ai avut de-a face cu caria de biberon in cazul bebelusului tau? Cu ce alte probleme sau afectiuni stomatologice ale copilului te-ai mai confruntat cand era bebelus? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Cat de importante sunt grasimile pentru sanatatea copiilor?


Cat de importante sunt grasimile pentru sanatatea copiilor?



Lipidele (grasimile) sunt privite de cele mai multe ori ca fiind personajul negativ din alimentatie, insa trebuie sa stiti, dragi mamici, ca acestea sunt indispensabile pentru buna functionare a organismului. Stiati ca 60% din creierul nostru este alcatuit din lipide?

importanta-grasimi-sanatate-copii

In calitatea voastra de mamici trebuie sa stiti ca grasimile sunt de doua feluri:

  • Saturate – din carne, mezeluri, lactate si branzeturi, proportia recomandata fiind de o treime din necesarul zilnic de lipide;

  • Nesaturate – din peste, uleiuri vegetale, seminte si nuci, proportia recomandata fiind de doua treimi din ratia zilnica.

Grasimile nesaturate sunt elemente bune necesare organismului, cu rol antiinflamator si protector cardiovascular, care contin acizi grasi esentiali. Acestea sunt importante pentru sanatatea micutului tau deoarece intra in structura creierului, a retinei, nervilor si a pielii, fiind componente de baza ale membranelor celulare. Ele au rol in cresterea si dezvoltarea organismului si a functiilor sale, in pastrarea imunitatii si in transportul vitaminelor liposolubile (A, D, E si K).

Un rol controversat il au lipidele nesaturate, care prin procesare (solidificare) se transforma in grasimi "trans". Acestea se gasesc in margarina, mezeluri, biscuiti, fursecuri sau alimente prajite, grasimi care favorizeaza imbatranirea organismului.

Deoarece grasimile "trans" se regasesc si in branzeturi, e important sa stim sa le alegem cu grija si sa le oferim in portii corespunzatoare pentru fiecare categorie de branza.

Alegeti dintre varietatile existente o crema de branza proaspata (30 g) pentru tartine in locul branzei topite, puneti in farfuria copilului 30 g cascaval, emmental, sau parmezan, 50-60 g telemea sau rasa peste o salata proaspata, 100 g – 150 g de branza proaspata (urda, ricotta, miez de lapte, cottage, branza slaba de vaci), in trei portii zilnice de produse lactate (lapte, iaurt, branzeturi).

Favorizati variantele de branza fabricate din lapte partial degresat, cu mult zer, cu un procent de pana la 20% grasime si nu uitati sa alcatuiti pentru micutul dumneavoastra, portii adecvate fiecarui tip de branzeturi.

Importanta branzeturilor in sanatatea copiilor


Importanta branzeturilor in sanatatea copiilor

 



A manca sanatos nu inseamna doar sa consumi o cantitate suficienta de nutrienti pentru ca organismul tau sa functioneze corect. Trebuie sa combini nevoile nutritionale cu placerea de a gati retete noi si bucuria de a imparti mancarea cu cei dragi tie.

Importanta-branzeturi-sanatate-copii

Stim cu totii cat de mofturosi sunt cei mici cand e vorba de mancare si cum constant trebuie sa gasim noi solutii pentru a ne asigura ca primesc aportul necesar de calciu, vitamine si minerale.

Branzeturile reprezinta un element central in alimentatia copiilor, datorita contributiei esentiale la cresterea si dezvoltarea lor, prin asigurarea formarii unei mase osoase solide pe tot parcursul cresterii.

Cu un consum mediu de 20g pe zi la copil, branzica ocupa locul al treilea in randul alimentelor care contribuie la aportul de calciu in organism. Alaturi de lapte,  branzeturile au un loc determinant in formarea unui sistem osos sanatos.

Cresterea si mineralizarea oaselor se produce pana in adolescenta, urmand dupa aceasta varsta perioada de consolidare. De aceea este esential ca in perioada de crestere dintre 10 si 18 ani sa existe un aport sulimentar de calciu si vitamina D, doza corespunzatoare fiind de 1000 mg la 1200-1300 mg calciu zilnic.

Este recomandat sa aducem aceasta cantitate suplimentara de calciu copiilor prin consumul de alimente cum sunt branzeturile, laptele si produsele lactate. Aceste alimente asigura o biodisponibilitate mult mai mare a calciului datorita asocierii cu vitamina D si fosforul.

 La 95% din populatie, capitalul osos alcatuit pana la 18 ani va constitui factorul cheie al statutului mineral osos pe tot  parcursul vietii, astfel ca o densitate osoasa crescuta in adolescenta, limiteaza riscul ulterior de osteoporoza si fracturi osoase.

De aceea, aportul nutritional recomandat este de:

  • 500mg Ca/zi intre 1-3 ani

  • 700 mg Ca/zi intre 4-6 ani

  • 900 mg Ca/zi intre 7-9 ani

  • 1200 mg Ca/zi intre 10-19 ani.

Acest aport ar trebui sa provina din trei - patru produse lactate zilnice,dintre care obligatoriu unul sau chiar doua, ar trebui sa fie din branzeturi, ele putand contine intre 300 si 1000mg de calciu la 100g branza, in functie de modalitatea de fabricatie.

O portie de 30g de branza aduce, in medie, intre 150-300 mg de calciu, ceea ce inseamna intre 20-30% din nevoile nutritionale zilnice de calciu ale unui copil de 7-9 ani.

Branzeturile contin si alti nutrienti esentiali cum ar fi  o cantitate mare de proteine (cascavalul, Emmentaler), fosfor, magneziu (Emmentaler), seleniu si zinc, vitaminele D, A, K, B2 si B12.

Portia corecta de branzeturi si lactate pentru copilasul tau ar fi 100-150g de branza proaspata (3-4 linguri), 30 g cascaval/Emmentaler (3 linguri de branza rasa), 6 linguri de telemea rasa, 2 linguri de parmezan, 150-200 g de iaurt probiotic, 200 ml de lapte.

Probleme nutritionale la bebelusi

Probleme nutritionale la bebelusi

Email
Dezvoltare sugar
Alergie, intoleranta la gluten, prematuritate ... Care sunt sfaturile de care trebuie sa tii cont in aceste cazuri?
Amintiti-va ca alaptarea si o diversificare treptata ar reduce riscul de alergii alimentare. In caz de intoleranta la gluten, este recomandata o dieta adecvata. Ultimul caz: prematuritatea. In acest caz, alaptarea se va dovedi chiar foarte benefica pentru micutul tau.
Pentru a preveni riscul de alergii alimentare, se recomanda alaptarea pana la cel putin 6 luni. O introducere foarte progresiva a alimentelor in timpul diversificarii este, de asemenea, recomandata. Unele alimente ar trebui sa fie evitate, cum ar fi alunele, nucile, crustaceele. In cazul in care apare o alergie, eliminarea alimentelor in cauza este inevitabila.
Probleme nutritie bebelusAlte circumstante speciale: intoleranta la gluten. Aceasta este numita si boala celiaca. Glutenul este o proteina care se gaseste in faina de cereale, in special in grau, orz, ovaz si secara. Ea provoaca la copii diaree cronica si incetinire a cresterii. Intoleranta poate fi detectata printr-un test de sange. Aceasta pot fi gestionata / sprijinita printr-o dieta fara gluten.
Pentru sugarii prematuri, laptele matern este un aliment extrem de important. Perfect potrivit pentru stadiul de dezvoltare a copilului, este, de asemenea mai usor de digerat. Daca micutul tau nu poate sa suga, este internat in spital sau departe de tine, il poti hrani cu laptele tau (pe care il mulgi in prealabil si il pui in biberon). Regulile de igiena si depozitare a laptelui matern sunt foarte importante si de aceea este bine sa consulti personalul medical. Asigura-ti stimularea lactatiei, dupa nasterea copilului. O pompa de san va devenit indispensabila.


vineri, 8 februarie 2013

Bebelusul mofturos la mancare


Bebelusul mofturos la mancare

autor: Alexandra Ilie
23 Noiembrie 2010

Multe mamici se plang de faptul ca bebelusul lor este mofturos la mancare. Adevaratii mofturosi, insa, nu se cunosc decat atunci cand devin copii mai marisori si pot distinge clar ce la place si ce nu.

Chiar atunci cand bebelusul tau se transforma intr-un copil si ti se pare ca incepe sa devina mofturos, acest lucru s-ar putea datora mai mult dorintei lui de a avea control si de a fi independent.

Cum sa nu incurajezi un bebelus mofturos 

Hranindu-l pe bebelusul tau cu o varietate mare de alimente, dar conferindu-i si independenta de a alege, va ajuta la diminuarea sanselor ca el sa devina un copil cu adevarat mofturos la mancare.

Citeste mai jos cateva sfaturi despre cum sa te comporti cu un bebelus mofturos la mancare.


• Este de datoria ta, ca parinte, sa ii oferi bebelusului mancaruri sanatoase si nutritive, dar este alegerea bebelusului daca vrea sa manance respectivele alimente sau nu.

• Bebelusul tau nu se va infometa niciodata singur; cel mai bun lucru pe care poti sa il faci este sa continui sa-i oferi mancare si sa te relaxezi cu privire la cat mananca sau... nu mananca.

• Bebelusii care par mofturosi pot trece de fapt printr-o perioada in care nu au apetit. Apetitul bebelusilor se va schimba constant, ca si preferintele in privinta anumitor alimente.

• Un bebelus care este bolnavior sau caruia ii ies dintii s-ar putea sa nu vrea sa manance decat alimente pasate. Acelasi bebelus isi poate pierde apetitul pentru cateva zile, iar apoi sa si-l recapete fara probleme.

• Un copil care este preocupat cu explorarea incaperii de-a busilea sau cu noua jucarie primita s-ar putea sa se supere atunci cand este pus intr-un scaun inalt pentru a manca, desi i-au fost oferite alimentele lui preferate.

• Nu uita de perioadele in care procesul de crestere incetineste la bebelusi. Ei pot manca foarte bine pentru cateva zile si apoi sa isi piarda brusc apetitul. Bebelusii care au depasit o perioada de crestere vor manca mai putin decat atunci cand erau in perioada de dezvoltare.

• Cu cat bebelusul tau creste, apetitul sau se va micsora in mod natural pentru ca alimentatia sa nu se va mai baza atat de mult pe laptele de la san sau formula si va avea nevoie de mai putina mancare pentru a-si sustine ritmul de dezvoltare.


Trecerea la alimentele solide

• Parintii trebuie sa tina minte si faptul ca dupa ce solidele vor inlocui laptele de la san sau formula, va deveni mai dificil sa isi dea seama cat are nevoie bebelusul sa manance.

• Da-i bebelusului cat mai mult control. Daca este destul de marisor, dar il hranesti in continuare cu lingurita, ar fi mai bine sa il lasi sa incerce sa se hranasca singur pentru ca el sa poata controla ceea ce mananca.

• Incearca sa ii oferi farfurii pline de alimente colorate si usor de mancat (de exemplu cubulete de cartofi dulci fierti, felii de mar copt si piure de mazare) si apoi retrage-te pentru a-l lasa se exploreze singur gusturile. Fii totusi tot timpul cu ochii pe el in timp ce mananca.

• Daca ii oferi mancaruri fade (de exemplu broccoli), incearca sa le imbunatatesti gustul adaugand putina branza rasa.

• Ofera-i bebelusului boluri colorate si lingurite in forme haioase. Incearca sa faci din experienta mancatului ceva distractiv si relaxant. Nu transforma masa intr-un "camp de lupta".

Pofta buna!

Autodiversificarea la bebelusi


Autodiversificarea la bebelusi

autor: Daniela Ganciu
30 Septembrie 2012

bebeAutodiversificarea se refera la introducerea alimentelor solide la bebelusul sugar.Alaptarea   reprezinta baza necesara autodiversificarii alimentatiei: inca din timpul acesteia, ei sunt pregatiti pentru alte gusturi decat cel al laptelui matern, pentru ca acesta din urma are tendinta sa isi schimbe aroma in functie de ceea ce mananca mama.

Care este diferenta dintre diversificare si autodiversificare?

Unii specialisti considera ca sugarii sunt suficient de capabili sa se autodiversifice cand vine vorba de alimentatie. Adica sa asimileze, cu sprijinul parintilor, alimente solide in ritm propriu.

Medicii sustin ca gustarea alimentelor solide provine mai degraba la bebelusi din pura curiozitatea si nu din senzatia de foame. Ei recomanda parintilor sa ii ajute pe bebelusi sa faca tranzitia de la alaptat la alimentatia solida in stil propriu, firesc, punand accentul pe explorare si joaca in alimentare, mai degraba decat pe actul de hranire propriu-zis. Adica trebuie sa li se dea alimente solide (recomandate varstei) cat mai variate, sa ii lase sa le deguste, sa le scuipe, sa le inghita si sa le savureze in felul lor, dar si sa se opreasca de asemenea cand doresc ei.

Autodiversificarea se mai numeste si Baby Led Weaning si presupune o incredere si o oarecare libertate acordata sugarului ca stie ce, cat si cum sa manance. Parintii nu mai controleaza procesul hranirii copilului in totalitate, ci doar tipurile de alimente care i se dau. In rest, micutul este cel care le alege, le mesteca, le scuipa, le exploreaza si decide cat trebuie sa manance.

Semnalele sugarului care indica ca este pregatit pentru autodiversificare

In primele 6 luni, copiii care sunt alaptati nu au nevoie nici de apa, nici de alimente solide. Dupa aceasta varta micutii transmit anumite semnale parintilor, prin care arata ca sunt pregatiti sa guste si altceva in afara de lapticul mamei. Ei intind manutele, se holbeaza la tine cand mananci, vor sa iti ia mancarea din gura etc. Nu ezita sa ii pui si lui pe limbuta sau sa ii dai sa molfaie. Dar asigura-te ca la varsta lui are voie acel aliment.

In plus, bebelusul trebuie sa fie apt sa stea in fundulet, chiar daca are nevoie de suport. El trebuie sa asemenea sa fie capabil sa duca manuta la gurita si chiar si diverse obiecte.

Acest lucru inseamna sa respecti ritmul propriu de dezvoltare al copilului si sa ii oferi sansa si increderea ca poate consuma ceea ce are nevoie, dar ii face si placere.

Exista riscul inecului cu alimente?

Parintii se ingrijoreaza foarte tare din cauza riscului de inec cu alimente solide ce apare odata cu diversificarea. Daca autodiversificarea presupune introducerea alimentelor solide si in alte texturi decat cele sub fornma de piure, nu exista un risc si mai mare de inec?

Medicii sustin ca atunci cand micutii au control deplin asupra unui aliment introdus in gura, riscul de inec este mult mai mic decat atunci cand le sunt bagate alimente in gurita de catre parinti. In plus, bebelusii se ineaca de obicei cu alimente micute, iar capacitatea motorie a acestora de a ridica si a duce la gurita astfel de alimente se dezvolta destul de tarziu, moment in care va fi perfect capabil sa mestece si sa inghita, fara a mai exista un risc atat de mare de a se ineca.

Totusi, trebuie respectate masurile de siguranta in timpul mesei. Copilul trebuie sa stea in fundulet, niciodata culcat si trebuie supravegheat indeaproape atunci cand experimenteaza noi tipuri de alimente.

Reguli alimentare pentru autodiversificare

Regulile nutritive si alegerea alimentelor pentru autodiversificare urmeaaza aceleasi reguli si principii, precum si masuri de siguranta ca cele pentru diversificarea clasica a alimentatiei sugarului.

Inceperea diversificarii alimentatiei presupune si ea cateva reguli esentiale:

  • se aleg alimente cu un grad alergenic scazut (poti incerca regula de 4 sau 7 zile pentru depistarea alimentelor alergenice);

  • se aleg gusturi asemanatoare cu ale laptelui (adica usor dulcegi) si texturi moi (mixuri de cereale, piure);

  • printre primele tipuri de alimente indicate in diversficare se numara: orz, piersica, para, morcov, cartof dulce, dovlecel etc.

Alimente periculoase pentru sugar pe grupe de varsta


Alimente periculoase pentru sugar pe grupe de varsta

autor: Daniela Ganciu
28 Ianuarie 2011

Diversificarea alimentatiei la bebelus presupune introducerea treptata a alimentelor solide. Exista insa multe restrictii alimentare pentru aceasta etapa de crestere. Unele dintre ele pot afecta dezvoltarea sistemului digestiv, iar altele sunt un potential pericol de inecare si sufocare. Iata ce alimente sa eviti sa dai bebelui in functie de varsta!

0-6 luni

In primele 6 luni de zile bebele nu are voie sa manance nimic solid. Se recomanda alaptarea exclusiva la san sau cea cu formula de lapte, dupa caz, fara alte adaosuri. Uneori, incepand cu varsta de 4 luni se poate da copilului mici cantitati din anumite alimente la recomandarea medicului, dar sfatul pediatrilor este sa incerci sa il tii numai pe alaptat in prima jumatate de an.

4-12 luni

Mierea

Mierea este periculoasa la aceasta varsta putand provoca botulism infantil prin dezvoltarea unor spori numiti clostridium botulinum in sistemul digestiv al micutilor. Tractul intestinal al adultilor poate preveni dezvoltarea lor, dar in cazul bebelusilor ei pot produce toxine extrem de periculoae, care pot pune viata bebelui in pericol. Evita sa ii pui miere in ceaiuri sau in alte preparate.

Unt de arahide

Untul de arahide are o consistenta greu de manipulat de copii. Are o textura lipicioasa si usor gumoasa care face dificila ingerarea lui de catre bebelus. In plus, arahidele fac parte din categoria alimentelor cu grad alergenic mare la copii, de aceea este bine sa mai astepti ca sistemul digestiv al copilului sa se mai dezvolte inainte de a-i da acest aliment.

Lapte de vaca

Pana la varsta de 1 an este recomandat sa il alaptezi numai de la san sau cu formule de lapte. Laptele de vaca este tentant pentru parinti sa il introduca in meniul sugarului, dar proteinele din acesta sunt greu de digerat de stomacul insuficient dezvoltat al bebelui. In plus, el nu contine toti nutrientii esentiali de care are nevoie bebelusul din lapte si are si cantitati de minerale care pot afecta rinichii.

Bucati mari de alimente

Atentie la alimentele solide pe care i le dai la aceasta varsta. Marimea lor nu trebuie sa fie mai mare ca a unui bob de mazare pentru ca exista riscul de inec cu alimente. In general se recomanda piureurile sau alimentele pasate.

Alimente mici, dar tari

Nu da copilului nuci, alune sau popcorn, bomboane, stafide sau alte fructe uscate care ridica risc crescut de inecare prin alimente. Pe de-o parte ei nu au dintisori (suficienti – in special masele) pentru a le mesteca, iar pe de alta parte, chiar daca ti se pare ca stafidele sunt moi, el va avea tendinta sa le inghita decat sa le mestece, putandu-se ineca usor.

Alimente moi, gumoase si lipicioase

Tine deoparte jeleurile, bomboanele sau bezelele de bebelusi, pentru ca sunt periculoase. Se pot lipi de cerul gurii, de gingii si pot sufoca copilul

12 -24 luni

Lapte degresat

Copilul are nevoie de lapte integral, chiar daca incepi sa ii dai lapte de vaca; el are nevoie de grasime si calorii pentru crestere si dezvoltare; abia dupa varsta de 2 ani ii poti da lapte degresat.

Untul de arahide

Si la aceasta varsta poate fi periculos si prezinta un risc mare de sufocare pentru copii; il poti introduce daca il amesteci cu fructe sau cu alte alimente pentru a-i subtia textura si pentru a-l face mai usor de inghitit.

Chiar daca bebele tau a mai crescut, riscul de inecare din cazua alimentelor ramane, de aceea are nevoie de supraveghere atenta ori de cate ori mananca ceva. Marimea alimentelor date copilului nu trebuie sa o depaseasca inca pe cea a unui bob de mazare, alimentele tari si lipicioase trebuie evitate.

Alimente cu risc de inec la copii mici


Alimente cu risc de inec la copii mici

autor: Daniela Ganciu
01 Iulie 2011

art_copilul_diversificareRiscul de inec este foarte mare la bebelusii care abia invata sa mestece si sa manance alimente solide.Diversificarea alimentatiei la sugari trebuie sa se faca treptat si trebuie sa se inceapa cu alimente gatite sau pasate, iar abia mai tarziu sa se introduca gustari crude sub forma de bucati maricele, tari sau lipicioase. Exista o lista de alimente care ridica un risc crescut de inec pana la varsta de 4 ani! Acestea trebuie eliminate sau gatite corespunzator in alimentatia copilului mic!

Abilitatea copilului de a toca mancarea cu dintisorii este limitata pana la varsta de 4 ani. Atunci cand bebelusul sau copilul mic nu este capabil sa mestece mancarea inainte de a o inghiti, va incerca sa o inghita direct. Daca alimentele sunt prea mari si au o textura solida si tare exista un risc foarte mare de inec si deces.
Alimente cu risc crescut de inec la copii mici
Alimente tari /crocante care sunt greu de mestecat/inghitit

  • legumele crude – acestea se servesc fierte si pasate pana la varsta de 1 an, iar dupa aceasta varsta se taie cubulete foarte mici sau se servesc rase; sunt considerate cele mai periculoase;

  • boabele sau floricele de porumb;

  • morcovii cruzi – acestia se fierb intotdeauna inainte de a fi dati bebelusului; pe masura ce creste poate manca morcov crud ras, taiat in forma de bastoane mici sau in bucatele foarte mici (atat de mici incat in cazul in care copilul nu mesteca si inghite direct alimentul sa reuseasca sa treaca fara a se bloca in trahee si a ineca copilul);

  • bucatile tari si mari de fructe – boabele de struguri intregi, merele, perele, piersicile, caisele cu samburi - acestea se servesc fierte, coapte, facute piure;

  • bucatile mari de carne, si in special carnea tare si atoasa, aceasta fiind dificil de mestecat si inghitit (vita, carne de pasare, rata etc.);

  • bucatile mari de alune si nuci.

art_fructe_nuciAlimente lipicioase sau caramelizate

  • bomboanele lipicioase;

  • jeleurile;

  • untul de arahide (alege varianta cremoasa pentru copil);

  • fructele uscate;

  • bomboanele sau dulciurile gelatinoase.


art_cireseAlimente mari, tari, rotunde si "alunecoase"

  • strugurii intregi;

  • rosiile de tip cherry;

  • maslinele intregi;

  • boabele de mazare sau de fasole;

  • ciresele intregi (chiar si fara samburi);

  • crenvurstii sau carnatii (nu se servesc decat dupa varsta de 1 an si dupa aceea li se decojeste pielita si se paseaza sau se toaca marunt);

  • bucati de pepene (in special "bilute" de pepene galben);

  • bucati de branza tare/cascaval.

art_incalzire_mancare_bebeReguli in alimentatia solida a copiilor mici
Capacitatea de mestecare a copilului trebuie urmarita cu atentie de parinti. Numai in acest fel iti vei da seama cand este pregatit pentru a primi alimente care trebuie mestecate. Cel mic trebuie supravegheat continuu atunci cand papa alimente solide, chiar daca are varsta si capacitatea de a mesteca si inghiti alimente.
Asigura-te ca micutul nu depoziteaza mancarea pe care i-o dai in obraji, pentru ca exista riscul sa se inece. Tu ii tot dai mancare, el o "ascunde" in obrajori, iar cand va avea gura plina nu va stii ce sa faca, iar daca nu o scuipa si incearca sa o inghita se va ineca. Incurajeaza-l sa mestece si sa inghita mancarea. Lauda-l la fiecare inghitura care-i reuseste.
Taie bucatile de alimente pe care le dai copilului in bucati foarte mici, chiar daca au o textura moale. Au existat situatii in care copii s-au inecat si cu bucati de miez de paine pentru ca era prea mare pentru capacitatea lui de mestecare.
Atunci cand servesti alimente tari si crude, incearca sa eviti sa i le dai sub forma de cuburi sau bilute. Alege varianta in care le dai pe razatoare sau le taie in forma de paie ori bastonase subtiri.
La bebelusi este mai indicat sa servesti mancare (chiar si fructe sau legume) pasata. Gateste alimentele in prealabil – fierte, la aburi, coapte, la gratar etc. si apoi paseaza-le sau marunteste-le cat poti de mult.

Alimentatia la copilul de 9 luni


Alimentatia la copilul de 9 luni

autor: Alina Pop-Began
28 Ianuarie 2013

1. Iaurtul este un aliment foarte sanatos, atat prin aportul de calciu, cat si prin faptul ca regleaza tranzitul intestinal, putand fi introdus in alimentatia copilului de la 6-7 luni; ideal ar fi sa preparati iaurtul in casa, dar daca timpul nu va permite si daca micutul dumneavoastra tolereaza, se pot da si iaurturi din comert cu sau fara fructe, in functie si de preferintele copilului.

Atentie: sunt unii copii care nu tolereaza iaurturile din comert (dezvoltand uneori episoade de diaree dupa consumul acestora), de aceea este bine sa se tatoneze intai toleranta digestiva a copilului, incercand la inceput un iaurt simplu si abia apoi iaurturile cu fructe. Daca observati modificari ale scaunului dupa acestea (in sensul aparitieidiareei) sau eruptii cutanate, este bine sa renuntati la acel preparat.

De asemenea, daca ati observat ca puisorului dumneavoastra ii place si ii merge bine cu un anumit tip de iaurt (o anumita marca) este indicat sa nu o schimbati. Un iaurt zilnic este binevenit si nu este prea mult; daca vi se par prea dulci cele cu fructe atunci puteti da iaurt simplu.

2. Alimentatia unui sugar cu varsta de 9-11 luni ar trebui sa includa 4-5 mese pe zi:
  • dimineata si seara: lapte cu sau fara cereale;

  • intre masa de dimineata si cea de pranz se poate da suc de fructe, daca sugarul cere

  • la pranz: pe langa supa, sugarul poate primi pireu de legume (care poate include legume variate) cu carne (de manzat, pasare sau peste slab, ficat, creier; se evita carnea de porc) sau ou fiert (de preferat doar galbenusul deoarece albusul de ou poate provoca alergii la unii copii sub un an); ca desert se pot da fructe zdrobite (eventual din compot) sau suc de fructe;

  • dupa amiaza - o gustare care poate cuprinde: fructe (banane, mere rase) care se pot amesteca fie cu cereale "instant" sau biscuiti rasi, fie cu branza de vaci; un iaurt; o budinca preparata in casa; mamaliguta cu branza, gris cu lapte, orez cu lapte.

  • De asemenea puteti incerca, daca bebelusul poate mesteca, tartina cu unt si ceva dulce (gem). Faina de orez preprajita este de fapt tot un preparat de cereale ("instant" adica pulbere care se dizolva in lapte) care insa contine numai orez si nu alte cereale.

    3. Somnul este foarte variabil de la un copil la altul: in general sugarul la aceasta varsta doarme cam 10-12 ore noaptea si 2 ore ziua. Unii dorm mai mult altii mai putin, unii adorm mai devreme altii mai tarziu; de asemenea sunt unii copii care nu mai dorm in timpul zilei, fara ca aceste variatii sa fie "grave". Dar si somnul sugarului este un ritual care poate fi influentat: daca bebelusul adoarme seara tarziu, va fi scos la plimbare spre seara si se va incerca mutarea perioadei de somn de dupa-amiaza mai devreme (ora 13-14). Dar daca nu se reuseste, nu trebuie sa va ingrijorati: fiecare copil are ritmul lui si acesta se modifica de la o etapa la alta, putand fi doar o perioada trecatoare.
    4. Este de preferat sa se faca in continuare baie zilnica sugarului: doar asa se poate asigura o igiena corespunzatoare si se deprinde copilul cu un anumit program. La aceasta varsta de obicei baita este o placere pentru cel mic, fiind si un prilej de joaca; spalarea parului se poate face mai rar de 2-3 ori pe saptamana, mai ales in anotimpul rece. Acolo unde nu sunt conditii corespunzatoare (camere neincalzite iarna) baia zilnica generala se poate face si mai rar, doar cu spalarea partiala zilnica (in special zona care e in contact cu scutecul).

    5. Daca vremea e frumoasa, este recomandata plimbarea zilnica cel putin 30 de minute pe zi, chiar si in anotimpul rece cu conditia sa fie imbracat corespunzator: nu se va scoate insa copilul afara daca e foarte frig sau daca ploua. Un copil care iese afara zilnic este mai linistit, vesel, mananca si doarme mai bine, dar daca intr-o zi sau doua nu reusiti sa-l scoateti la plimbare nu se intampla nimic rau.

    Alimentatia copilului sugar


    Alimentatia copilului sugar

    autor: copilul.ro
    11 Mai 2012

    Alcatuiti o dieta echilibrata

    Cand copilul dumneavoastra incepe sa consume alimente solide face un pas urias catre independenta. Acum se formeaza obiceiuri alimentare ce reprezinta premizele sanatatii in viata. Bebelusii tind sa respecte programul de masa de mai devreme si nu vor avea probleme de adaptare daca hrana care li se ofera este sanatoasa.

    Este foarte importanta stabilirea unui orar  corect de alimentatie, deoarece, la aceasta varsta, bebelusii isi pot forma foarte repede obiceiuri gresite, ceea ce ingrijoreaza specialistii nutritionisti. Copii consuma din ce in ce mai multa carne, mai multe dulciuri, alimente inalt procesate industrial, mancaruri prajite si sarate.

    Cu timpul aceste obiceiuri duc la obezitate, diabet zaharat, la afectiuni cardiace si hipertensiune arteriala. Astfel, copii sunt lipsiti de vitamine, proteine si fibre alimentare in cantitati suficiente.

    Gusturile alimentare

    Gusturile alimentare se formeaza devreme in copilarie si persista, deci este foarte important sa se formeze inca de la varste fragede obiceiuri sanatoase. De pilda, preferinta pentru consumul abundent de sare (aceasta avand un rol important in aparitia hipertensiunii arteriale) se formeaza in prima copilarie.

    Tot foarte devreme se formeaza si preferinta pentru alimentele bogate in grasimi. Studiile in aceasta privinta au demonstrat ca multe cazuri de obezitate se datoreaza unei diete cu un continut foarte mare de calorii (multe dulciuri si grasimi) si isi au originea in copilarie.

    Colesterolul si grasimile conduc la aparitia ocluziilor arteriale (prin formarea placilor de aterom - asteroscleroza) si a infarctului miocardic la adult, mai ales in cazul celol cu antecedente familiare de acest gen.

    Alimentatia saraca in cereale, fructe, paine si legume formeaza un deficit in fibre alimentare, ceea ce poate duce la cancerul de colon la adultii varstnici.
    Legumele, cerealele, fructele si fasolea trebuie sa constitue baza dietei copilului dumneavoastra, fiind foarte bogate in elemente nutritive.

    Nu exista o varsta ideala la care trebuie inceputa administrarea alimentelor solide

    La inceputul secolului XX, in momentul cand copilul implinea un an, i se introduceau in alimentatie alimentele solide. Medicii au experimentat introducerea acestora chiar de la varsta de 2 luni. Rezultatele au dezvaluit 2 avantaje certe: multe dintre alimentele solide imbunatatesc dieta cu elemente (in special fier) care nu se gasesc in lapte, iar bebelusii accepta mai usor noul la aceasta varsta.

    Medicii recomanda, in prezent, introducerea primelor alimente solide intre 4 si 6 luni. In primele 6 luni de viata copilul acumuleaza tot necesarul de calorii din laptele matern sau din preparatele de lapte. Din cauza sistemului sau digestiv imatur, bebelusul nu poate asimila fibrele alimentare foarte bine, cea mai mare parte a acestora fiind eliminata prin scaun.

    Cu cat este mai mare copilul cand i se ofera un aliment nou, cu atat riscul de a dezvolta o alergie la acesta scade, de aceea medicul recomanda amanarea alimentelor din solide sau orice alte alimente in afara laptelui,  in cazul unui istoric familiar de alergii.

    Cunostintele noastre legate de nutritie au evoluat extrem de mult pe parcursul ultimilor ani

    Daca in trecut se considera importanta introducerea unor cantitati mari de carne si lapte in alimentatia copiilor, in prezent s-a ajuns la concluzia ca este preferabil sa se ofere celor mici alimente din surse vegetale. Legumele, fructele, cerealele si fasolea contin putine grasimi, dar multe vitamine, minerale si fibre alimentare.

    Doar recent s-a descoperit valoarea acestor alimente si multitudinea de probleme de sanatate ce pot fi prevenite prin predominarea acestora in dieta.

    Cea mai simpla solutie este ca parintii sa-si modifice dieta nesanatoasa cu una in care sa predomine aceste alimente. Este un mod de a-i ajuta pe copii sa se orienteze intr-o directie corecta si sanatoasa.

    Citeste mai multe despre:

    Intoleranta la lactoza la copii

    Alimentatia bebelusului cu lapte praf, sfaturi si sugestii

    Mancaruri interzise bebelusilor

    Diversificarea alimentatiei la sugar


    Alimentele solide se administreaza inainte sau dupa lapte?


    Este recomandabil sa se inceapa hranirea bebelusului cu laptele, data fiind obisnuinta acestuia de a bea lapte la ora mesei, evitand astfel o indignare a acestuia. Aceasta ordine se poate modifica dupa una sau doua luni, bebelusul find deja obisnuit cu alimentele diferite de lapte. Cu timpul, toti copii vor prefera alimentele solide inaintea laptelui.

    Ce fel de lingurita folosim?


    Se recomanda folosirea unei lingurite mai mici decat cea normala, aceasta din urma dandu-i multe batai de cap bebelusului, care nu o poate goli in intregime. Exista - de asemenea - in comert limbi plate din lemn sau din metal neascutite, folosite in secial pentru intinderea untului pe paine sau pentru examinarea gatului de catre doctor (Abbaise-langue). Pot fi folosite lingurite care au cupa invelita in cauciuc, special constituite pentru bebelusii carora le ies dintii si care au tendinta de a musca din lingurita. Pentru varsta de un an - varsta la care copilul incepe sa manance singur -  exista lingurite cu cupa pivotanta care stat tot timpul in pozitia orizontala sau lingurite mai usor de manuit, cu cupe mai largi si coada scurta.

    Sistemul digestiv si apetitul copilului


    Daca la 8 saptamani sugarul - alaptat la san -   nu castiga suficient in greutate sau pare vesnic infometat, acesta trebuie alaptata mai des. Nu este cazul sa se introduca in alimentatia acestuia alimente solide. Daca sugarul a avut preponderent scaune moi, fiind hranit numai cu lapte, se recomanda sa asteptati mai mult pana sa introduceti si alte alimente, pentru a  nu afecta si mai mult sistemul digestiv al copilului.

    Initierea precoce a diversificarii alimentatiei


    Un factor foarte important in initierea precoce a diversificarii alimentatiei se constituie in nerabdarea parintilor, care nu vor ca bebelusul lor sa ramana in urma. Desi cei mai multi dintre parinti insista sa faca acest pas cat mai repede, este de preferat sa se astepte cel putin pana la varsta de 4 luni, sau, mai bine, pana cand bebelusul arata ca-si doreste si alte alimente (este interesat de mancarea pe care o vede, incearca chiar sa ajunga la ea, este capabil sa-si tina capul drept si nu mai are reflexul de a impinge alimentele cu limba spre fundul gurii).

    Alimentele solide


    Fainoasele


    Sunt primele cu care se incepe administrarea de alimente solide. Gustul acestora nu este foarte atragatoare pentru unii bebelusi, de aceea se recomanda sa se amestece cu lapte si  sa se diversifice.

    Dati-i timp sugarului sa se invete sa-i placa noul aliment


    Administrarea alimentelor solide trebuie sa inceapa cu o lingurita sau chiar mai putin, cantitatea fiind crescuta pana ala 2- 3 linguri, daca sugarul doreste. Nu e cazul sa va grabiti, lasati bebelusul sa se obisnuiasca si sa inceapa sa agreeze gustul noilor alimente.

    Cum se introduc alimentele solide?


    Copilul trebuie asezat intr-un scaun inalt si robust si "inarmat" cu o baveta. Cel mai potrivit moment este cand bebelusului ii este foame, dar nu este prea obosit si nici hamesit. Din cauza noutatii, unii copii sunt derutati, nostimi si poate un pic dezgustati. Primul reflex este sa arunce mancarea afara din gura, pentru ca ei sunt obisniuti sa duca limba spre cerul gurii. Pana cand capata o oarecare experienta trebuie sa aveti rabdare cu ei.

    Este important sa nu introduceti alimentele solide la masa in care copilului ii este cel mai putin foame. Dupa o ora dupa o alaptare obisnuita incercati sa i le oferiti, avand grija ca saugarul sa fie perfect treaz si binedispus. Ramaneti la o singura masa pe zi cu alimente solide pala la varsta de cel putin 6 luni, pentru ca laptele este foarte important in alimentatia copilului in primele luni.

    Ce fel de fainoase se folosesc?


    Cele mai preferate de parinti sunt fainoasele speciale pentru bebelusi, care se pot administra imediat dupa ce au fost preparate. Sunt de diferite tipuri, multe dintre ele continand fier. Anemia datorata unei cantitati insuficiente a fierului din organism este foarte frecventa in jurul varstei de un an. Se recomanda sa ii oferiti bebelusului un singur tip de fainoase 4 - 5 zile. Daca in familia copilului sunt persoane care au dezvoltat diverse alergii, este necesar ca alimetele diferite de lapte sa se introduca mai tarziu, incepandu-se cu ovaz, orez, porumb sau orz. Din cauza ca fainoasele declanseaza mai frecvent reactii alergice, introducerea acestora se face peste inca cateva luni. Puteti incepe cu cerele de greu, dar - cum acesta este sarac in fibre alimentare - dupa varsta de 6 luni este necesara intreoducerea graului integral si a fulgilor de ovaz, acestea continand o mai mare cantitate de vitamine, proteine si fibre alimentare. Se poate prepara si orez integral (cel mai inchis la culoare, care trebuie trecut ulterior prin masina de tocat) cu lapte.

    Fructele si legumele in alimentatia sugarului


    Sugarul care refuza cerealele


    Multi bebelusi accepta fara  mari probleme cerealele din alimentatia lor. Dar ce e de facut cu cei care nu vor sa le accepte? Daca incercati sa-l fortati nu faceti decat sa-l enervati si sa-i dezvoltati o atitudine suspicioasa fata de mancare. Aceasta suspiciune poate ajunge atat de departe incat el sa refuze pana si biberonul cu lapte. Solutia este sa i se administreze cereale numai o data pe zi, in cantitati foarte mici. Se poate adauga si suc de fructe peste ele. Daca insa copilul se incapataneaza sa le refuze, amanati administrarea acestora cateva saptamani, dupa care incercati din nou, cu precautiile de rigoare. Daca bebelusul nu accepta in continuare cereale, oferiti-i fructe mai intai, trecand treptat si in cantitati mici si la administrarea cerealelor.

    Alimente cu continut crescut de proteine


    Dupa ce copilul s-a obisnuit cu cerealele, fructele si legumele, se introduc in dieta si alte alimente. Este randul leguminoaselor (mazare, linte, fasole boabe), care trebuie foarte bine fierte. Administrarea acestora trebuie oprita  - daca bebelusul prezinta o iritatie fesiera sau se gasesc boabe nedigerate in scaunul sau - pentru cateva saptamani. Un alt aliment preferat de copii este tofu, amestecat cu sos de mere sau cu piure de alte fructe sau legume.

    Carnea, pestele, puiul, produsele lactate si puiul - desi nu demult parintii le preferau pentru aportul de proteine - pot provoca neplaceri din cauza grasimilor, proteinelor animale si colesterolului in exces.

    Produsele din carne de pui, porc, vita si alte animale pot contine bacterii invizibile cu ochiul liber, capabile sa provoace infectii severe unui bebelus. Statisticile arata o frecventa ingrijoratoare a acestor infectii asupra copiilor.

    Introducerea fructelor


    Acestea  trebuie introduse dupa ce copilul este obisnuit cu cerealele si poate chiar si cu legumele. Opiniile medicilor in legatura cu momentul introducerii fructelor difera. Unii sunt de parere ca trebuie primele oferite bebelusilor, deoarece sunt foarte entuziasmati si le accepat foarte repede, dar altii atrag atentia asupra obisnuirii acestora si formarea preferintelor pentru alimentele dulci. Cam in aceasi perioada se introduce si sucul de mere.

    Fructele se ofera bebelusului de pana la 6 - 8 luni numai fierte, exceptand bananele care se pot folosi in stare naturala, dar trebuie avut grija sa fie foarte bine coapte. Alte fructe folosite sunt: piersicile, merele, caisele, perele si prunele. Proaspete sau congelate, dupa fierbere acestea trebuie pasate pentru bebelus.

    In comert se gasesc fructe pasate special pentru bebelusi sau conservate in apa sau propriul suc. Cele conservate in sirop nu sunt potrivite pentru copii mici. Fructele se pot administra la oricare dintre mese, de una sau doua ori pe zi, in functie de cat de mult ii plac bebelusului. Cantitatea oferita copulului se creste progresiv. Daca hraniti bebelusul cu fructe pasate, nu pastrati cantitatea ramasa mai mult de 3 zile si nu-i dati sa manance direct din borcanel, pentru ca saliva care poate patrunde in vas degradeaza rapid continutul.

    Bananele trebuie sa fie bine coapte cu pete negre pe coaja si maronii in interior. Pisati-le bine cu o furculita si amestecati-le cu lapte, eventual din soia. Fructele au efect laxativ, iar prunele sunt foarte indicate in cazul constipatiilor, sub forma de fruct fiet si pisat sau suc de prune. In a doua jumatate a primului an de viata se trece si la alte fructe, excluzand insa capsunile, strugurii sau alte fructe de padure cu samburi, pentru a evita inecarea bebelusului cu ele, pana dupa varsta de 3 ani.

    Legumele


    Legumele se introduc in alimentatia copilului dupa ce acesta s-a obisnuit cu cerealele si - eventual - fructele. Se recomanda, in principal, urmatoarele legume: mazarea, fasolea verde, morcovii, dovleceii, cartofii dulci si sfecla, desigur fierte si pasate. Legumele cu un gust foarte puternic (conopida, brocoli, varza, ceapa sau napii) nu sunt acceptate de marea majoritate a bebelusilor la inceput. Le puteti dilua cu suc de mare, dar - daca nu le plac copiilor - nu insistati. Porumbul se evita la aceasta varsta din cauza cojilor tari ale boabelor.

    Legumele se pot fierbe, gati si transformste in piure cu un mixer sau un robot de bucatarie sau se pot cumpara conserve speciale cu piure de legume. Se recomanda ca aceste conserva sa contina un singur fel de leguma si sa nu i se ofere toata bebelusului la o singura masa. Saliva care poate patrunde degradeaza continutul; gatite, legumele se altereaza mai repede.

    In general, multi bebelusi refuza legumele sau - cel putin - cateva dintre ele. Nu trebuie sa-l fortati, dar incercati sa i le oferiti la fiecare luna.

    Din cauza nematurizarii suficiente a sistemului digestiv al bebelusului, se poate intampla ca resturi nedigerate ale legumelor sa apara in scaun. Nu este un motiv de ingrijorare, dar cresteti treptat cantitatile de legume administrate, lasandu-i timp sistemului digestiv al copilului sa se obisnuiasca cu ele. Daca, insa, un adin legume provoaca diaree sau scaune bogate in mucus, opriti-le pentru o perioada de o luna, dupa care este indicat sa o reintroduceti treptat.

    Alimente cu continut crescut de proteine


    Dupa ce copilul s-a obisnuit cu cerealele, fructele si legumele, se introduc in dieta si alte alimente. Este randul leguminoaselor (mazare, linte, fasole boabe), care trebuie foarte bine fierte. Administrarea acestora trebuie oprita  - daca bebelusul prezinta o iritatie fesiera sau se gasesc boabe nedigerate in scaunul sau - pentru cateva saptamani. Un alt aliment preferat de copii este tofu, amestecat cu sos de mere sau cu piure de alte fructe sau legume.
    Carnea, pestele, puiul, produsele lactate si puiul - desi nu demult parintii le preferau pentru aportul de proteine - pot provoca neplaceri din cauza grasimilor, proteinelor animale si colesterolului in exces.
    Produsele din carne de pui, porc, vita si alte animale pot contine bacterii invizibile cu ochiul liber, capabile sa provoace infectii severe unui bebelus. Statisticile arata o frecventa ingrijoratoare a acestor infectii asupra copiilor.

    Tipuri de mese pentru copii sugari


    Mesele gata preparate


    Acestea se gasesc in comert sub forma de conserve ce contin fie legume separat, fie carne, legume in amestec cu orez, cartofi sau orz. Sunt de preferat conservele cu un singur tip de aliment, astfel incat sa stiti cu exactitate cantitatea de legume oferita copilului dumneavostra si puteti stabili care aliment a provocat - eventual - o reactie alergica.

    Mesele la varsta de 6 luni


    Desi nu exista reguli stricte de repartizare a alimentelor pe parcursul zilei, aceasta se intalneste frecvent in modul urmator: cereale la micul dejun, tofu, leguminoase bine pregatite termic si legume la pranz si cereale si un fruct la cina. Depine fireste de apetitul bebelusului, care nu trebuie fortat sa manance mai mult decat doreste.

    La sugarii carora li se introduc in dieta alimente solide la  6 luni, puteti introduce mai rapid cereale, fructe si legume, avandu-se in vedere un nivel mai ridicat de maturizare a sistemului digestiv al acestora.

    Alimente pe care bebelusul le poate introduce singur in gura


    La 6 - 7 luni bebelusii au tendinta de a apuca tot ce le iese in cale si de a le baga in gura. Acest obicei este pe de o parte periculos, dar si foarte binevenit, fiind un exercitiu pentru introducerea mai tarziu a linguritei. Daca i se interzice este foarte probabil ca bebelusul sa nu mai doreasca sa introduca ceva nou in gura.

    De cele mai multe ori, primele alimente "asaltate" sunt o coaja de paine si fructele. Desi mare parte din acestea ajung pe hainele si in parul bebelusului, este indicat sa i se ofere cat mai multe ocazii de a apuca singuri diverse alimente, evident sortate cu grija.

    In general la 7 luni apare primul dinte, iar la un an pot ajunge la 4 sau chiar 6 dinti, ceea  ce le permite o incercare a alimentelor intr-o gama mai diversificata.

    Alimentele pasate sau maruntite


    Dupa varsta de 6 luni se poate trece la alimente taiate sau maruntite. Contrar convingerilor generale, bebelusii se pot descurca si fara dinti cu bucati de alimente fierte, folosindu-se de gingii si limba.

    In introducerea bucatilor alimentare in dieta copilului este necesar sa tineti cont de doua elemente importante. In primul rand acest proces trebuie sa se desfasoare gradual. Primele dati maruntiti bucatile de fructe sau legume, lasandu-le din ce in ce mai mari odata cu trecerea timpului si cand copului da semne ca s-a obisniut cu ele. Apoi, permiteti-i copilului sa ia singur un cubulet de fruct sau leguma si sa-l bage in gura.

    Daca se folosesc preparate de carne, trebuie tocata fin in continuare, pentru ca este greu masticabila pentru copii.

    Sunt agreate de majoritatea copiilor pastele fainoase, cartofii, orezul. Este preferabil sa optati pentru faina si orezul integral (cu bobul mai inchis la culoare), acestea continand mai multe vitamine si fibre alimentare decat majoritatea alimentelor rafinate.

    Preparate speciale si bauturi


    Prepararea in casa a mancarurilor pentru bebelusi


    Avantajele pe care le resupune aceatsa varianta sunt: Aveti controlul deplin atat asupra modului de preparare, dar si a ingredientelor. Mai mult, mancarurile gatite acasa sunt mult mai ieftine.

    Daca nu va descurcati, apelati la carti de specialitate. Nu uitati sa verificati temperatura alimentelor inainte de a le oferi bebelusilor, in special daca ati gatit la cuptorul cu microunde (care pastreaza mai puternic temperatura ridicata a mancarii). Daca este cazul, alimentele pot fi inmuiate in lapte matern sau preparate de lapte sau chiar apa. Pana la varsta de un an alimentele oferite copiilor nu trebuie condimentate, avandu-se grija si la cantitatea de sare sau zahar.

    Preparatele comerciale specifice pentru copii


    Initial conservele cuprindeau un singur fruct, leguma sau carne. Treptat s-a trecut la diferite amestecuri, chiar si la crearea "mesei de-a gata". Aceste conserve, insa, au starnit  protestele nutritionistilor, parintilor si medicilor, dat fiind ca au foast adaugate sare, zahar si cereale rafinate, care-si pierd calitatile vitaminizante.

    Fiti foarte atenti cand cumparati astfel de conserve la scrisul mic de pe cutie, sa nu fie in amestecuri fructele si legumele cu fainoasele si sa nu contina adaosuri de zahar sau sare.

    Nu cumparati budinci pe baza de amidon din porumb sau deserturi cu gelatina, deoarece acestea contin cantitati mari de zahar si nu au valoare nutritiva adecvata. In schimb sunt preferate fructe simple pisate, care ii vor placea foarte tare unui copil care nu a consumat dulciuri rafinate.

    Alimente taiate in bucati


    Toti copii se ineaca putin cand incearca sa manance alimente taiate in  bucati, din cauza ca nu sunt obisnuiti. Dar, in 9 din 10 astfel de cazuri, copii se nu au nevoie de ajutor dand afara bucata fara mari probleme. Daca insa nu reuseste scoateti-le dumneavoastra daca le vedeti, iar - daca nu o vedeti - asezati bebeblusul cu burta pe genunchi, cu capul in jos si cu fundul in sus si bateti-l cu palma pe spate intre umeri de cateva ori.

    Cele 10 alimente care sunt cele mai succeptibile de a se ineca copilul de pana la 5 ani cu ele sunt: bomboanele, cremvustii, strugurii, alunele, bucatile sau feliutele de carne, prajiturelele, untul de arahide, bucatile de morcov crud, floricelele de porumb ori bucatile de mar. Nu se pune problema nematurizarii organice a copilului. Accidente se intampla in cazul inhalarii bruste si profunde a acestora (daca este luat prin surprindere, chicoteste, plange, rade, atunci cand mananca). Aceasta inhalare brusca poate produce aspirarea alimentelor din cavitatea bucala direct in caile repiratorii, blocand respiratia.

    Sigur ca nu e cazul sa i se interzica sa manance aceste alimente, dar trebuie supravegheati atunci cand invata sa mestece, iar alimentele taiate in bucati cat mai mici.

    Bauturile


    Cat timp bebelusul bea inca din biberon, este bine sa i se dea numai lapte si apa. Sucurile se mai amana putin din cauza continutului bogat al acestora in zaharuri simple. Acestea favorizeaza aparitia cariilor dentare si pot diminua apetitul copilului pentru alte alimente cu o valoare nutritiva mai ridicata.

    Acestea sunt admise cand bebelusul incepe sa bea din cana, insa trebuie selectate cu grija. Astfel, alegeti sucurile 100 % naturale si evitati-le pe cele din portocale, multi sugari menifestand o tolaranta scazuta si chiar alergii la acesta.

    Deoarece sucurile contin zaharuri simple nu administrati copilului o cantitate mai mare decat 110 - 230 ml pe zi, care pot fi diluate cu apa, in primele 9 - 12 luni.

    Este recomandabil sa evitati sucurile acidulate, pentru ca zaharul, cofeina si colorantii artificiali pot dauna bebelusului.

    Alimentatia bebelusului la sfarsitul primului an de viata


    Ouale


    Desi mult timp s-a crezut ca galbenusul de ou joaca un rol important in dieta bebeblusilor, ca o puternica sursa de fier, cercetarile recente au demonstrat ca fierul din acesta se absoarbe foarte putin in intestinul sugarului. O alta problema este ca galbenusul de ou poate interfera cu absortia fierului provenit din alte surse alimentare, daca oul nu se consuma cu un aliment bogat in vitamina C. Mai mult decat atat, galbenusul contine o mare cantitate de colesterol, care poate produce ingrosarea si rigidizarea peretilor arteriali prin asteroscleroza. Se considera ca are o puternica influenta si in producerea infactului miocardic, de asemenea. Albusul de ou poate determina alergii unora dintre sugari, in special cand exista antecedente familiale de acest gen.

    Cum alimentele necesare la aceasta varsta sunt numeroase, va prezentam o lista cu produsele care pot fi cosumate de bebelus la finele primului an de viata:

    Micul dejun: cereale (cereale neindulcite reci sai fierturi calde din produse pe baza de faina de greu integrala sau ovaz integral), clatite, suc, lapte, fructe, paine prajita.

    Pranzul: legume (cele de culoare galbena sau verde, taiate in bucati), cartofi, produse pe baza de soia sau leguminoase, mici tartine (de exemplu cu unt de arahide diluat cu lapte din soia ori amestecat cu piure de banane), fructe, lapte sau iaurt din soia, paine prajita.

    Cina: Fructe si lapte din soia, cereale sau ceea ce mananca restul familiei.

    Laptele: nu se administreaza intre mese; ramane in stomac 3 - 4 ore si taie pofta de mancare a bebelusului.

    Sucul de fructe: se ofera copilului intre mese sau la micul dejun, in fiecare zi.

    Painea: Este recomandata painea din secara sau din faina de griu integrala, la mese si intre ele.

    Alimentele congelate: sunt binevenite oricand.

    Laptele si preparatele din lapte, carnea de pui tocata si legumele se altereaza mai rapid daca sunt tinute afara din frigider.
     

    Suplimentele


    Fluorul - cand apa din care bea bebelusul nu este fluorata, este necesara administrarea acestuia astfel: copii cu varsta intre 6 luni si 3 ani: 0,2 - 0,5 miligrame de fluor; intre 3 si 6 ani: 0,5 miligrame; intre 6 si 12 ani: 1 miligram.

    Fierul - administrarea acestua este necesara incepand cu bebeblusii de la 4 la 6 luni. Copii cu varste cuprinse intre: 6 luni - 3 ani - 10 miligrame de fier zilnic, in care se include cantitatea acumulata din alimente.

    Vitamina D - este sintetizata de organismul uman prin expunerea capului si mailor la soare cel putin doua ore pe saptamana. Deficitul de vitamina D produce rahitismul (caracterizat prin rezistenta scazuta a oaselor si fragilitatea acestora), de aceea este recomandabila administrarea de vitamina D la cea mai mica suspiciune ca bebeelusul nu este suficient expus la soare.

    Vitamina B 12 - este recomandata in special pentru bebelusii care au o dieta preponderent vegetala, astfel: cu varste cuprinse intre 6 luni si 1 an - 0,5 micrograme, iar pentru cei intre 1 si 3 ani de 0,7 micrograme.

    Pentru copiii mici nu este recomandabila alcatuirea unei diete sarace in grasimi.  - pana la 2 ani copii au nevoie de un numar mare de grasimi pentru o crestere normala si o dezvoltare fireasca a creierului. Aceste grasimi se gasesc in soia, unt de arahide, avocado, etc. Cele de ordin animal trebuie evitate. Uleiurile vegetale, insa, sunt binevenite.

    Alimente care trebuie evitate


    Carnea - contine grasimi si colesterol, ceea ce determina, in cantitati mari, obezitate, tumori maligne, boli cardio-vasculare.

    Alimentele indulcite - sucurile indulcite cu zahar, bomboanele, bauturile acidulate diminueaza apetitul copilului pentru alte alimente mai bogate in vitamine si substante necesare si pot determina aparitia cariilor.

    Produsele lactate - contin lactoza, proteine animale, grasimi, fiind preferabil sa se inlocuiasca cu lapte din soia.

    Cofeina - se afla in bauturile racoritoare de genul "coca-cola", in ciocolata si in ceaiul negru.

    Coloranti si aromatizanti artificiali - pot determina diferite afectiuni, inclusiv tulburari de comportament (mai rar intalnit).

    Siropul de porumb si mierea - contin spori butolinici, sistemul digestiv al copilului de pana la un an nefiind destul de maturpentru a distruge acesti agenti patogeni.